HDD ile SSD Arasındaki Farklar

HDD ile SSD Arasındaki Farklar

Neredeyse uzun zamandır bilgisayarlarımızda bulunan HDD’ ler, artık yerini SSD’ lere bırakıyor. Son çıkan bilgisayarlarda sıkça karşılaştığımız SSD’ ler zaman ilerledikçe daha da yaygın hale gelmeye başlıyor. Peki, HDD ve SSD nedir? aralarındaki farklar nelerdir? bu konuya BilsimBiLGi olarak değinelim istedik..

HDD ve SDD’ lerin arasındaki farkları ve SSD’ nin sağladığı avantajları aşağıda bulabilirsiniz.

Temel olarak bilgisayarlarda depolama aygıtı görevini üstlenen harddiskler, dizüstü bilgisayarlar üzerinde 2.5 inç, masaüstü bilgisayarlarda ise 3.5 inçlik boyutuna sahiptirler. Fotoğraf, video, ses, program verileri, yazılımlarla veri tabanları HDD’ ler vasıtası ile saklanır. HDD içerisinde dönen bir mil bulunmaktadır. Bu mil üzerine yerleştirilmiş manyetik plakalar (disk), mil yardımı ile sürekli bir dönüş sağlar. Dönme anında veriler okuma-yazma kafası dediğimiz bir araç ile diske aktarılır ya da okunur. Standart bir HDD bu şekilde çalışır.

SSD (Solid State Disk) teknolojisi “Katı durum disk” i anlamına da gelmektedir. SSD’ ler üzerinde herhangi bir okuma kafası bulunmamaktadır. İçerisinde yer alan manyetik bileşenler sayesinde okuma işlemlerini gerçekleştirirler. Geleneksel kullanılan harddisk lerde veriler var olan plakaların üzerindeki sektörlerde tutulurken, bu durum SSD’ lerde NAND Flash yongaları tarafından saklanmaktadır. SSD’ lerde bellek yongaları aynı bilgisayarlarda bulunan RAM bellek görevini üstlenerek, hızlı çalışmaktadır.


HDD-SSD-Arasindaki-Farklar-1

HDD ile SSD Arasındaki Farklar, SSD’ nin Sağladığı Avantajlar

  • Bilgisayarların daha hızlı açılıp, kapanması
  • Rasgele erişim süreleri geleneksel HDD göre daha hızlı
  • Düşük güç tüketimi ve ısı üretimi
  • Kararlı performansı
  • Boyutunun daha küçük olması
  • Dosyalara erişim hızının yüksek olması
  • Uygulamalarda ve oyunlarda daha iyi performans sergilemesi
  • Hareket eden parça olmadığı için sessiz
  • Bozulacak mekanik parça olmaması ve aynı zamanda titeşime dayanıklı olması
  • HDD’ ler, SSD’ lere göre daha ağırdır

Bilgisayar bileşenlerinden tam anlamıyla verim alınması isteniyorsa, yukarıda bahsedilen bilgiler göz önüne alındığında SSD kullanmasının yerinde bir karar olacağını belirtmek isterim.

HDD ile SSD arasındaki farklar konusuna yönelik paylaşılan bilgi umarım yararlı olmuştur.

Bilgisayarda Bulunan Disk SSD mi Nasıl Anlarım?

Notebook Bataryalı mı Bataryasız mı Kullanılmalı?

KILIC
KILIC
Internet, bilgisayar, yazılım, donanım ve mobil dünyaya dair aklınıza gelebilecek teknolojik gelişmeleri bulabileceğiniz konuları içinde barındırmakta. Teknoloji dünyasındaki haberleri, sistemle ilgili bilinmesi gerekenleri özgün anlatımlar ile sunmaktadır.
YAZARA AİT TÜM YAZILAR
BİR YORUM YAZIN

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 0 YORUM

Henüz yorum yapılmamış.